|
||
|
||
Дата / Время Реклама Свята України |
Ботулізм. Причини, симптоми, профілактика За даними «Центру громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України» в 2018 році в Україні зареєстровано 117 випадків ботулізму, внаслідок яких постраждало 168 людей, 8 із них померли. Випадки ботулізму були зареєстровані майже у всіх регіонах України. В 2017 році було зареєстровано 62 випадки захворювання на ботулізм, 9 із них закінчились летально. В Дніпропетровській області в 2018 році також реєструвались випадки захворювання на ботулізм: всього зареєстровано -16 випадків, 25 - постраждалих, в т.ч серед дітей - 1, летальний випадок - 1, серед дітей - 1. В м. Павлограді протягом останніх 3-х років захворюваність на ботулізм реєструвалась лише в 2017 році - 1 випадок, причина захворювання - вживання в’яленої риби домашнього приготування. Ботулізм - це харчове отруєння, яке може призвести до тяжких наслідків. Водночас, ботулізму у більшості випадків;можна уникнути, дотримуючись простих харчових правил. Причини ботулізму Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування - м'яса, риби, рідше - овочів. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно, недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались не належним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими. Ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти. Також, ботулізм може виникнути внаслідок споживання в'яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м'яса (ковбаси, шинки тощо). Найчастіше причиною ботулізму стають в'ялені або копчені продукти домашнього приготування, проте реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів, вироблених у промислових умовах. Це трапляється у випадку не дотримання відповідних вимог під час заготівлі, переробки чи зберіганні продукту. Симптоми ботулізму Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12-24 години після споживання зараженої їжі. Водночас, симптоми так само можуть виникнути раніше (уже через 2 години) або значно пізніше (4 доби і більше). Чим важче захворювання, тим коротше інкубаційний період: - порушення близького зору: ви не можете читати текст, але добре бачите предмети; - сильно виражена сухість у роті; - важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає); - підвищена стомлюваність, м’язова слабкість; - запаморочення; - короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім - стадія парезу кишечнику (здуття живота, закреп); - ураження м’язів шиї та кінцівок. Профілактика ботулізму Щоб вберегтися від ботулізму уникайте споживання: - в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби; - м'ясних та грибних консерв; - консервів домашнього виробництва; - якщо не впевнені, що продукти зберігали та, або транспортували належним чином; - якщо сумніваєтесь у якості продуктів. Лікар із загальної гігієни відділення організації санітарно-гігієнічних досліджень Людмила Іванівна Старішко Похожие новости: |
Друзья Добро пожаловать, Внимание! Редакция не несет ответственности за информацию, размещенную в блогах и в комментариях посетителей сайта. Комментарии не должны нарушать законодательство Украины и общепринятые морали. Голосование |
© 2001-2019 ЗАО Павлоградская газета Новости Павлограда «Спутник телезрителя»
При использовании любых материалов сайта, гиперссылка (для печатных изданий - ссылка) на www.sputniktv.dp.ua обязательна. Разработка сайта — Триль Александр |
||